zorgaanbieders
Zorgaanbieders
Zoek en vind uw zorgaanbieder bij u in de buurt of in een bepaalde regio

DOLMAN J C M HUISARTS

Emmastraat 17
6101HD, ECHT
Telefoon: 0475-481236
meer info >>
0.5Km

BREET EN DE BREET-COUMANS HUISARTSEN DE

Nieuwe Markt 4
6101CT, ECHT
Telefoon: 0475-481332
meer info >>
0.8Km

KORNELIS R

Singelstraat West 1/A
6107BV, STEVENSWEERT
Telefoon: 0475-551252
meer info >>
4.4Km

FICKEN E W J

Parklaan 6
6051BN, MAASBRACHT
Telefoon: 0475-462974
meer info >>
5.0Km

HUISARTSENPRAKTIJK ENGELS-JANSSEN-LUIJTEN

Hoofdstraat 13
6051AJ, MAASBRACHT
Telefoon: 0475-464220
meer info >>
5.4Km


Informatie over Acute tracheïtis

Inhoud

Luchtpijpontsteking, ook wel tracheïtis, is niet zo bekend. Toch is het een vaak voorkomende luchtweginfectie. De tracheïtis is vaak een acute ontsteking van de binnenkant van de luchtpijp (trachea). Deze ontsteking is meestal een onderdeel van een ontsteking ergens anders in de luchtwegen (bronchitis). Als de ontsteking in de luchtpijp én in de bronchi voorkomt, spreekt men over tracheobronchitis.

Luchtpijpontsteking is een zeldzame aandoening die vooral bij (jonge) kinderen voorkomt. Jongens hebben het vaker dan meisjes. Als de ziekte niet goed behandeld wordt, kan het levensbedreigend zijn.

Symptomen

De klachten beginnen vaak met de symptomen die passen bij een bovensteluchtweginfectie. De eerste symptomen van een acute tracheïtis zijn hoesten, hoge koorts en een pijnlijke keel. Het hoesten kan snel erger worden.

Bij kinderen kan een stidor (vernauwing) optreden, waardoor ze bij het ademhalen een hoog, piepend geluid geven. Kinderen met stridor kunnen snel achteruitgaan, doordat hun luchtwegen verstopt raken door de ontstoken en opgezwollen luchtpijp.

De symptomen van een luchtpijpontsteking zijn:

  • Hoesten
  • Hoge koorts
  • Keelpijn
  • Pijn bovenin de borst/achter het borstbeen
  • Hese stem
  • Jeuk in de keel
  • Hijgen
  • Pijnlijke, droge en diepe hoest

Oorzaken

De oorzaak is veelal een bacteriële infectie, waarbij de bacteriële infectie een virale infectie volgt. Bijvoorbeeld: een griepvirus kan een ontsteking in de luchtpijp veroorzaken. Hierdoor kunnen bacteriën zich beter nestelen.

Acute tracheïtis wordt veroorzaakt door een aantal soorten bacteriën. De meest voorkomende bacteriële infectie van de luchtpijp wordt veroorzaakt door de bacterie Staphylococcus aureus.

Diagnose

De arts kan de diagnose stellen door middel van een endoscoop. Dit is een slang met een camera, waarmee dan de luchtwegen kunnen worden bekeken van binnen. Ook kan het slijm worden onderzocht om de oorzaak vast te stellen. Bloed wordt meestal ook onderzocht om te kijken of het te weinig zuurstof bevat.

Behandeling

Meestal wordt acute tracheïtis behandeld met antibiotica.

 
Acute tracheïtis linken
Acute tracheïtis medicijnen
Acute tracheïtis behandeling
Acute tracheïtis behandeling op de kaart
Huisarts specialismen
Google leads